Joella Koskenranta: John

Ihanaa pääsiäisenaikaa!

Niemen jälkeen koin tarvetta tarttua ihan erilaiseen kirjaan, ja kaivattua vaihtelua toikin Joella Koskenrannan pieni tarina John (BoD 2017). John on äitinsä nunnaluostariin hylkäämän pojan kehitystarina, koskettava kertomus juurettomuudesta ja äidinkaipuusta, rakkaudesta, perheettömyydestä ja perheestä. Mielenkiintoinen tarina erityisen kauniiden kansien sisällä!

"Elämässämme oli taas lisää asioita, joista olla kiitollinen."
(s. 141)

Johnin kannet on toteuttanut Hanna-Riikka Kontinaho.

Pidin mielenkiintoisena ratkaisuna sitä, että suomalaisen kirjailijan kirjoittama kirja sijoittuu täysin toiseen maahan, Isoon-Britanniaan, ja henkilöhahmotkin ovat kaikki täysin brittiläisiä. Ratkaisu toimii, sillä miljöö ja kulttuuri tukevat tarinaa hienosti. Kirja vie nunnaluostariin, hevostilalle, sirkukseen ja maataloon, erilaisten naishahmojen läheisyyteen. Johnilla on elämässään erilaisia naisia, nuoria ja vanhoja, lämpimiä ja villejä, etäisiä ja rakastavia - tärkein, ja määrittävin suhde on kuitenkin naiseen, joka on ollut melkein aina poissa, äitiin, jonka kaipuu soi taustalla surumielisiä säveliä, kunnes tämä trauma lopulta räjähtää voimalla silmille - niin kai käsittelemättömille asioille usein käy. Monesta kirjan hahmosta säteilee inhimillisyys, viisaus ja tasapaino sellaisena pakettina, johon itsekin haluaa elämässään pyrkiä. Aina ei ole helppoa, eivätkä reaktiotkaan ole aina ihanteellisia, mutta lopulta aina löytyy rauha ja rakkaus, lempeys ja ymmärrys niin itseä kuin toisiakin kohtaan. Myös eläinten läsnäolo romaanissa on vahvaa, ja karvakaverit tuovat paljon hyvää ja kaunista Johnin ja läheistensä elämään - ja niin se usein on oikeassakin elämässä.

"Kaikki oli tässä ja nyt ja annoin kaiken tapahtua."
(s. 136)

Koska kirja on vain vähän päälle 150-sivuinen ja tarina ainakin puolen ihmiselämän pituinen, ei kirjassa päästä kovin syvälle tasolle.  Jäin kaipaamaan useampia tasoja tarinaan, sillä aineksia syvälliseempäänkin asioiden käsittelyyn selkeästi on niin tarinan kuin kerronnankin puolesta. Kieli soljuu sujuvana ja auttaa luomaan tunnelman ja miljöön ilman turhia krumeluureja. Kielen ansiosta kirjaa on lempeä ja helppo lukea, vaikka teemat ovatkin suuria. Kirja on lyhyt ja ytimekäs, mikä on toisaalta hyvä juttu, mutta toisaalta sen vuoksi jotkin ratkaisut tuntuvat aika helpoilta ja itsestäänselviltäkin, ja jotkut mutkat vähän oiotuilta. Mutta onhan se ihmiselo välillä sitäkin - mutkat suoristuvat ja itsestäänselvyyksiä tapahtuu. Koskenranta osaa luoda tunnelman, jossa on niin tunnetta kuin filosofiaa tai elämänkatsomustakin. Tunsin etenkin kirjan loppua kohden lukevani romaanin ja self help -oppaan rakkauslasta, eikä se ollut lainkaan huono juttu, sillä esiin nostetut seikat, kuten kiitollisuus ja hetkessä eläminen, ovat asioita, joita on jokaisen hyvä opetella, ja joista itseään muistutella.


Joella Koskenrannan John on kirja, joka antaa ajattelemista. Kirjassa on kauniita ajatuksia, elämänviisautta ja lämpöä, jonka kokeminen näin kirjojen kansien välistäkin on aina tervetullutta ja miellyttävää. Aineksia olisi ollut vielä enempäänkin, sillä aistin Koskenrannan kerronnasta ja tyylistä, että ajatuksia ja rakkautta olisi antaa paljonkin enemmän, kuin mitä Johnin sivuille on päätynyt. Tarinassa olisi myös, kuten sanottua, ollut aineksia enempään, mutta jo tällaisessa kompaktissa paketissa oli paljon ajatuksia herättävää ja hienoa. Self help -romaani on itselleni uusi, mutta kiinnostava genre, ja voi hyvinkin olla, että tutustun tähän tyylilajiin tulevaisuudessa syvemminkin (toki määrittelin Johnin ihan itse mielivaltaisesti sellaiseksi, mutta jos se nyt ei aivan puhtaasti self help -romaaniksi luokitu, niin on ainakin oman kokemukseni mukaan vahvasti sinne päin).

"Uskon, että synnymme tänne valmiina lahjojemme ja unelmiemme kanssa. Unelmamme johdattavat meitä niihin hetkiin, joissa voimme parhaiten käyttää lahjojamme. Meillä jokaisella on syntyessämme joku tai joitain erityislahjoja, joita toteuttamalla maailmaan syntyy lisää valoa. Lahjojemme avulla voimme palvella toinen toistamme, rakkaudella ja ilolla."
(s. 76)


TekijäJoella Koskenranta
Teos: John
KustantajaBoD - Books on Demand 2017
Sivuja: 151
Mistä: Kirjailijalta

Helmet 2018 23. Kirjassa on mukana meri

Kommentit